Çatı Su Yalıtımı
Çatılar, binaların yağmur ve kara maruz kalan en büyük bölümleridir. Çatı su yalıtımının temel kullanımı, sıvı formdaki yağmur suyundan korunmadır. Özellikle kaliteli malzemeler kullanarak yalıtım yapılması, bina ömrünü de olumlu yönde etkileyecektir. Çatı su yalıtımı, genellikle yağmur ve benzeri doğa olaylarına karşı ıslanabilirliği kontrol altına alan bir uygulamadır. Çatı su yalıtım malzemeleri, bina ile yağmur ve kar arasında bariyer görevi görerek olası sızıntıları önler. Bu sayede yapı dayanıklı, sızıntı yapmayan, küf ve mantar oluşumuna yol açmayan, performansını kaybetmeyen bir sistemle korunmaktadır.
Binaların ömrünü kısaltan ve iyi korunmadığında içinde yaşayanlara rahatsızlık veren çatılar en iyi su yalıtım malzemeleri ile kaplanmalıdır. Güvenilir ve sağlam yalıtımın temeli, orijinal ve uygun malzemelerin tercih edilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Çatı yalıtımı söz konusu olduğunda çatı için hangi su yalıtım örtülerini kullanmalısınız sorusu da doğru cevabı bulmak için sorulan bir diğer önemli sorudur.
Çatı Su Yalıtım Malzemeleri
Çatı su yalıtımı için gerekli olan malzeme denilince akla su yalıtımında kullanılan asfalt ve bitüm esaslı sıvı malzemeler, membranlar, boyalar ve pah bantları, derz dolguları, mastikler gibi yardımcı malzemeler gelmektedir. Bunun dışında kiremit kaplama, kiremit gibi malzemeler de çatı su yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yalıtım için hangi çatı su yalıtım malzemesinin seçileceğine karar vermeden önce, yapının bulunduğu bölgenin yağış miktarını ve iklim koşullarını göz önünde bulundurmak gerekir.
Su yalıtım membranları, çatı yalıtımı için en çok tercih edilen çatı su yalıtım kaplama malzemeleri arasındadır. Çatı Su yalıtımı membranları su yalıtım örtüleri ve bitüm esaslı likit membranlar olarak da karşımıza çıkmaktadır. Her malzeme farklı performansa sahiptir.
Likit bitüm esaslı çatı su yalıtım örtüleri genellikle astar olarak uygulanan ve uygulanan yüzeyde su yalıtımı da sağlayan malzemelerdir. Bitüm yapısı gereği iyi bir su yalıtım malzemesidir. Uygulaması kolay ve ekonomiktir. Bitüm esaslı sıvı membran ve bitüm esaslı rulo membran malzemeleri, çatı yalıtımında kullanılan en bilinen, ekonomik ve yüksek performanslı malzemelerdir. Çatının su yalıtımını mükemmel bir şekilde tamamlamak için bitüm esaslı su yalıtım örtülerinin yanı sıra köşe sızıntılarında pah bantları, su birikmesini önlemek için drenaj sistemleri, üst katmanı korumak için kaplama malzemeleri ve çeşitli çimento- betonu su geçirmez hale getirmek için esaslı su yalıtım malzemeleri de kullanılması önerilir.
Çatı Su Yalıtımı Maliyetleri
Düz bir çatıyı su geçirmez hale getirmenin maliyeti, sıvı uygulanan çatı sistemi seçimine bağlıdır. Bina sahibi veya mülk yöneticisi, bir çatıyı su geçirmez hale getirmenin maliyetini tahmin ederken, malzeme maliyetinin ve işçilik maliyetinin bu seçime bağlı olduğunu dikkate almalıdır. Kaplama tipi ve dolaylı olarak belirtilen tüketime dayalı malzeme miktarı, astar ve takviye kumaşının gerekli olup olmadığı, aksesuarların maliyeti ve/veya ayrıntıların işlenmesi için ek malzeme maliyeti nihai olarak malzeme maliyetini belirler. Çoğu elastomerik ve silikon kaplama, metrekare başına saha içi malzeme maliyeti olarak sınıflandırılarak hesaplama yapılır.
İşçilik maliyeti, yüklenicinin su yalıtım projesini tamamlamak için ihtiyaç duyduğu süreye göre belirlenir. Doğru bir işçilik maliyeti elde etmek için sıvı membranın temizlenmesi, alt tabakanın hazırlanması ve uygulanmasının tamamına yeterli zaman ayrılmalıdır. Bu sayede kaliteli işçilik sağlanabilir. Çatı su yalıtımı ile evlerin veya binaların zarar görmesi de büyük ölçüde engellenecektir. Dahası bu kaplama metotları ile ısı dengesini sağlamak da kolaylaşır. Enerji maliyetini de dolaylı yoldan düşüren bir uygulamadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN